Sunday, 29 April 2012

My Friend..

ASSALAMUALAIKUM


n3 ni saya nak bercerita pasal kawan saya
korang tengok kiri dan kanan saya
yg sebelah kanan saya Cik Farah Izzati Ahmad Azam
yg kiri pulak Fatira Izzati Mohd Radzi
gambar ni diambil waktu seminar score A dekat poli sultanah bahiyah
hihi..mereka berdua ni kembar x seiras
lain mak, lain bapak
tapi nama nak sama
FARAH IZZATI & FATIRA IZZATI
birthday pun dekat2 je
Farah 16/12, Fatira 12/12
saya kenal Fatira dari Form 1 lagik
kitaorang sekelas dari form 1 sampai Form 3
pastu dia pindah SMS sultan muhd jiwa
haa.. Cik Farah pulak saya kenal dari Form 3 sampai sekarang
haha...just that
nak memanfaatkan masa yg ada sebelum masuk Form 6 8/5 ni
bye2 blog...

Tuesday, 24 April 2012

Tahniah!! Anda layak ke tingkatan 6..

ASSALAMUALAIKUM

hai awak semua
berita yg nak saya khabarkan ialah saya dapat f6
aduh tak tau nak pergi ke tak
bidang agama der
korang check dah gi..
saya dapat dekat SMKA Sik
ramai budak sekelas dapat tempat sama
haha...boleh buat geng la
now get ready to wear school uniform again
same uniform with different colour of kain sekolah
hahaha
tapi kalau dapat offer kat tempat lain kena keluar f6 la
buat masa sekarang
-
-
-
-
-
-
-

SMKA SIK ceq mai na

Friday, 20 April 2012

Cleverbot.com

ASSALAMUALAIKUM


hai readers sekalian
disebabkan hencik Bosan telah melekat dengan saya 
maka otak pun dah jadi tak berapa nak betul
korang semua pernah chat dengan cleverbot ni tak???
haaa..bagi yang x pernah 
sila mulakan misi anda untuk menambah sakit hati dalam diri masing2
cleverbot ni sebenarnya AI (actual intelligence)
kalo chat ngan benda ni memang memerlukan kesabaran yg tinggi
dia tulis ikut suka hati dia je...
tapi satu jer keseronokan benda ni
seronok ke??*bagi haku la
dia suka marah bila orang tanya or kata dia robot
padahal memang betul
saya tak tahu la samada dia bercita-cita nak jadi manusia kot
tu yg marah bila orang kata dia robot

  
5844 people talking
Are you robot.
Yes. I'm a robot. And you, apparently, are a caveman. Good job.

tengok tu...banyak kali dah den terkene..T_T
thats all for today..


I AM NOT A CAVEMAN!!!


 
                                                                                 
  

 







Wednesday, 18 April 2012

MY BIRTHDAY!!!

ASSALAMUALAIKUM

16 April hari tu birthday saya
happy sangat ramai yg wish especially my BFF
Cik Balqis yg wish paling awal
terima kasih kepada yg wish kat saya 
terharu betul *slurpppp sedut hingus
cik Alynn ingat tak nak wish..
orang call dia cakap macam2 dia x sebut pun happy birthday wan...
rupa-rupanya dia lupa
tapi x pe..dah dimaafkan coz dia wat n3 kat i uolss..tekan sini kalo nak baca
haha...i x celebrate pun uolss..
my cousin yg patah tangan tu belanja makan mee kuah
hari tu dia pergi KPJ Penang Specialist Hospital
x ray tangan dia..
doktor kata lagi 6 minggu baru boleh bukak
erk...lencong jauh..
back to the topic
saya pun makan  mee kuah tu dengan si Shahrul ni
sambil makan keluarlah bermacam-macam komen dari mulut saya
biasalah bajet chef...
adik saya pulak dok menyakat je dia tau

'wei besday hang ka??besday hang ka??'
'ek eleh dok malu2 pulak'

geram gue..sekeh pala pusing 360 darjah
disebabkan MAXIS ha...nampak tu..bold lagi penaja utamaku
Trimas Maxis
Maxis bagi free call so saya pun memanfaatkan peluang tu sebaik mungkin
call semua orang...
*haha rugi yg x bagi no phone kat haku
cakap ngan cik Farah sampai panas telefon
nampak tak betapa cik kak ni menggunakan peluang yg diberi
*sila tepuk tangan T_T
seharian berdating dengan phone
mak konker hencik lappy...tengok ustaz azhar
nape x tengok kat computer??
haa nak tau ke nape???
mouse rosak..wayar dia putus
*bukan haku yang gigit
semua kesalahan diletak di bahu adik2 kesayanganku
main game x ingat dunia.
*orang lelaki memang cam tu kot
hari ni baru berpeluang nak updated blog
ada orang wish kat saya kata saya dah tua
huhu..sentap*slurrrppp sedut hingus
saya tak tua cuma matang
kalau orang2 yg mengenali diriku ini baca n3 ni mesti gelak
matang??? siriyes wan matang???
up to u la...i kata i matang...maknanya i matang la
tahun ni birthday yang paling happy bagi saya
sebabnya???biarlah rahsia..
kepada yg nak kirimkan kek...peluang masih terbuka..silakan
bye2 uollsss

moga hidupku dipenuhi pelangi...

Sunday, 15 April 2012

20 Fakta Berkaitan Al-Quran

ASSALAMUALAIKUM

hari ini saya nak share dengan korang semua fakta mengenai Quran
maybe ada yang dah tahu or maybe not
just nak tambahkan ilmu yang sedia ada
^____________^

  • Nama2 lain al-Quran yg disebut di dalam al-Quran sendiri:
          Al-Furqaan, Al-Kitab, Al-Zikr, An-Noor dan Al-Huda
  • Pertama kali Quran diturunkan di: 
          Gua Hira (Makkah)
  • Tempoh Quran diturunkan:
          Secara beransur-ansur selama 22 tahun 2 bulan dan 22 hari
  • Jumlah surah yang diturunkan di Makkah:
          86 @19/30 daripada isi al-Quran
  • Jumlah surah yg diturunkan di Madinah:
          28 @ 11/30 daripada isi al-Quran
  • Apa beza ayat2 Makkiyah dgn ayat2 Madaniyah:
         Ayat2 Makkiyah lebih pendek, berjumlah 1 456 ayat, lazimnya terdapat perkataan 'yaa                          
        aiyuhannaas..' dan bersangkutan hal2 keimanan, ancaman dan pahala, kisah umat terdahulu
        dan pengajaran budi pekerti

        Ayat2 Madaniyah berjumlah 4 780, lebih kerap dimulakan dgn perkataan 'yaa   
        aiyuhallazinaaamanu..' dan mengandungi hukum2
  • Jumlah ayat sajdah(ayat disunatkan sujud tilawah apabila dibaca) dalam Quran:
         15 ayat dalam 14 surah. Terdapat 2 ayat sajdah dlm surah al-Haj
  • Jumlah surah dalam Quran:
         144
  • Jumlah ayat di dalam Quran:
         6666
  • Berapa kali perkataan Allah disebut dalam Quran:
         2698
  • Semasa Rasulullah s.a.w wafat, terdapat berapa orang huffaz:
         22
  • Berapa kali Quran menekankan mengenai solat:
         700
  • Berapa kali Quran menyebut mengenai zakat @ amal kebajikan:
         150
  • Nama nabi yg paling banyak disebut dalam Quran:
          Nabi Musa a.s
  • Apakah perkara2 yg disentuh dalam Quran:
         Tauhid kpd Allah, alam semesta, hari pembalasan, kisah umat terdahulu & sebagainya
  • Siapa orang pertama yg menghafaz Quran:
         Nabi Muhammad s.a.w
  • Berapa kali Nabi Muhammad dipanggil yaa aiyu han nabi:
         11
  • Dlm surah mana Nabi Muhammad s.a.w dipanggil Ahmad:
         Surah As-Saf ayat 6
  • Siapakah orang pertama yg mengira ayat2 Quran:
         Aisyah r.a
  • Siapakah yg memberi nasihat kpd Saidina Abu Bakar  agar mengumpulkan Quran:
         Saidina Umar al-Khattab




Tuesday, 10 April 2012

Patah Tangan...

ASSALAMUALAIKUM 

selamat malam semua..
hari ni first time saya tulis n3 waktu malam
ok straight to the point
hari Ahad ri tu my cousin patah tangan
so terpaksalah dimasukkan ke hospital selama sehari
nak tau kenapa sampai patah tangan tu??
haha..kitaorang main wrestling la...
tumbuk2 nak buktikan kekuatan masing2
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
jangan percaya eh..
apa kejadah haku nak wrestling ngan orang ni
dia kena tolak dengan sapa tah waktu kat sekolah
dia kena stay kat skolah coz petang tu ada latihan softball
after makan tu dia tawaf la sekolah
pengawas la katakan
hahaha
pastu ada sorang budak ni dok main ligan2 plak
tertolak la si Shahrul ni
yang hebatnya tulang patah sampai tangan jadi lembik macam leher ayam 
tapi dia tak nangis pun...
admit ke hospital 1 malam kena RM 4000
nasib baik dia ada insuran..
tangan kena simen and tunggu sebulan or dua bulan baru boleh bukak
nasib badan la
*boleh haku buli dia..hahahah
doakan dia cepat sembuh eh..
bye2

Saturday, 7 April 2012

Kisah Dongeng..

ASSALAMUALAIKUM



tengok gambar tu...
bestnya kalau dapat hidup macam Alice ngan Snow white..
tapi tu semua kisah dongeng je..
tapi kisah dongeng tu sangat indah bagi manusia sepertiku
kisah yg penuh dengan kasih sayang
dan cinta luhur yg akan mematahkan segala kejahatan dunia
and then ada sorang prince charming yg akan menyelamatkan tuan puteri
haaa.....indahnya dunia..
banyak lagi kisah dongeng yg dihasilkan dunia barat
semuanya best2.....
bukannya sebab kisah dongeng org melayu tak best
tapi kisah dongeng barat menusuk kalbu la..
suka la tengok citer2 cam ni
tak pun citer yg more action macam 
Harry Potter, Merlin,  Narnia
hahaha..macam2 lagik la...
nanti besar nak buat rumah yg kiut miut
ada mini garden
and then gazebo yg ada pokok bungan lilit2 kat tiang dia tu
wah..beautifully decorated and blended together
it's a masterpiece...
berangan betul la...
ala macam la saya tak tau..
awak-awak kat luar sana pun mesti teringin
hidup dalam kisah dongeng kan???
betul tak???eh..eh.. ada orang angkat tangan pastu senyum2 la pulak
end for today...
have a nice day..

Amaran: N3 ni ditulis oleh budak yg officially cukup umur tapi acting like 8 years old girl..