Thursday, 16 February 2012

public speaking???ada bran???

ASSALAMUALAIKUM

Public speaking is man's number one fear..
Death is number two!
sounds incredible, right??
my first experience is in front of over 800 students + 2 3 orang teacher..
pergh...memang terbaek!!!
ketar lutut + nervous x payah nak cerite la..
rasa macam nak pengsan jer..
pepagi buta lagi dah sampai sekolah
biasalah budak asrama..
hidup x tenang kut hari tu..
gelabah semacam macam kucing hilang anak dah
nasib baik ada cik Balqis..hihi..thanks Qis
dia kena lagi awal tapi tengok dia steady jer pun..
tak takut ke cik kak ni??
"apapun biarlah yang penting aku hari ni" *monolog dalaman
pagi tu assembly seperti biasa
nothing extra ordinary
qis dengan saya pun pergi tunggu kat dewan terbuka
pergh... tengok lautan manusia 
are u kidding me??
kenapa ramai sangat orang??
of course la ramai nama pun students..
memang nervous giler..
dah la adik gue dok bace asma ulhusna kat depan
jadi apa2 malu der..
disebabkan malu terlampau saya pun menyorokkan muka disebalik tiang
huhu..tiba-tiba

" syahirah mai sini..lepas habis ni kamu terus"

sesampainya ku di atas pentas,senyuman menawan kuberi
ceh kerek..teringat pulak pesan cik nana

"wan, naik jer atas pentas senyum tau..baru hilang nervous"

kertas yang saya pegang tu terketa-ketar macam dah kena parkinson pulak
baca selaju mungkin..
abis jer baca dengar tepukan gemuruh
apa ni??napa mereka tepuk tangan??
bertambah gemuruh la cik kak kita ni
rupa2nya dah abis..kalot cik kak ni turun
tiba2 ustaz kata "tu boleh, kata tak..kita kena berani"
senyum la minah ni kena puji
saya ngan qis pun pergi beratur dalam barisan
sampai jer dekat kantin tiba2 cik kak ni terjelepok atas lantai
ya Allah rupa2nya duk nangis
tak habis lagi nervous dia..hahaha
masuk jer dalam kelas gue diserbu sama bosom friends
*ayat indon pulak penangan puteri yg ditukar

"wan napa sorok muka kat tiang tadi",cik Alynn
"wan ok la..dah abis pun",cik Nana
"tah hang ni..nervous ape kebendanya",cik Farah
"ok ke??nampak tak tadi Wan kena parkinson kat pentas",cik Wan
"nana x nampak pun...hihi",cik Nana
"wei ampa tau dak dia nangis kat kantin tadi..terkejut qis ingat ke napa tiba2 ja jatuh",cik Qis

kerek la Qis ni..pecah rahsia pulak
hihi..itu la penangan public speaking ke atas cik kak ni..
korang cam mana??pernah tak??

p/s adik gue bagi senyuman menawan waktu dia nak bagi mic..hilang sikit nervous..miss him a lot..:)




22 comments:

Yana Libra said...

hehe..saya tak pernah kot bg public speaking..

midonz said...

takpe boleh improve lagi tu

AIRA said...

Try la tengok Yana...experience yang x dapat dilupakan:)

AIRA said...

i hope so:)

✿Gucciey Lavender✿ said...

saya tak pernah kena untuk buat public speaking . kalau kene ? haiyaa , lagi nervous lah xD

AIRA said...

baik prepare siap2...nanti x nervous sangat:)

cik nana said...

hehe..dat memory still bear and fresh in my mind..bosom besties cayalah..suma buat kan? hee :)

AIRA said...

bukan semua lah..cik alynn kite and cik farah x kena pun..eh,eh jap...cik nana kena jugak ke??

cik nana said...

tudiaaa !!! nana pon kena jugak lah....lupa lah tuuu..ish3..yg sal mata lah cik kak..makan pew la tdi smpai lupa ..huhu

Liselle MonCherie said...

Hehe,dr kecik2 masuk public speaking.tapi stage fright ni dah besar bru nervous skit.hehe.at least ade pengalaman utk interview kerja nanti :).Good try :D

Nurul Syazleen said...

ehem-ehem..tersedak pulak aku dengar nihh =='
suara wan suara ketaq tuu ..
suara mahal laa katekann =='
baru nak cakap,wan mmg ade parkinson mase pegang text tuu..
muahaha :)

AIRA said...

serious x ingat..alamak ni mesti termakan supplement semut ni...betul ke nana kena gak..ish..ish..ish..sukar dipercayai..

AIRA said...

wah hebat la Liselle..:)

AIRA said...

suara i kan memang suara mahal..hihi..nampak sangat ke part parkinson tu..malu der..

ciksukaberangan said...

Wah.. bestnya. Public speaking! hehe. dulu pernah try2. lepas tu cakap, jap eh, minta masa. haha. cuak~

Cik Pensil said...

saya tak pernah tapi pernah adi MC kat perhimpunan.. kih,kih.. mula2 memang takut, malu macam2lah, tapi lepas tu ada keinginan nak buat lagi.. haha

AIRA said...

hihi..ok la tu..cuba jugak:)

AIRA said...

hihi..tengok lautan manusia ni menakutkan..boleh pengsan kalau yang nervous tahap dewa tu

cik nana said...

wuuu..mang sah lagi nyata lah cik wan kita ni makan supplement semut...ko lupa ke cik kak??
hmmmm nak konfirmkan p tnya adik...haha :)

AIRA said...

adik sape..mase ko kena tu adik i ke yang jdi mc???suruh aimi minta no fon dia bley:)

aReLaN said...

hahaha...lebih kurang sama je.kena parkinson tetiba kalau kena cakap kat depan orang ramai.had once masa masuk debate team.orang lain paksa masuk.it was hell but made it till state final.

ps : thanks sudi follow blog saya.dah follow sini balik.salam perkenalan

Si BuDaK KaChAk said...

public speaking mmg sgt2 menakutkn...huhuh