Friday, 10 February 2012

Pakaian melambangkan jahatnya seseorang???

ASSALAMUALAIKUM...

hai semua....
dah lama x update kan???
biasala busy sikit..nama pun penganggur terhormat....
yeah...Junjung banjir lagi....
eh nape kau gembira??
x tau la plak...
beberapa hari ni mood sentiasa cerah kerana tiada awan nano yang berani kacau..
hahaha...
malam tadi hujan lebat giler...
tercabut bumbung rumah sebelah
kesian Cik Ton..huhhu..
pokok tumbang habis...
maka berkerjalah orang kampung membersihkan pokok itu...
my brother pulak stuck kat Tasik Mutiara waktu nak balik tuition..
huhu...titi tenggelam..
.
.
.
.
.
baru perasan bukan nak cerita pasal semua ni...
kerek la cik kak ni..
sebenarnya waktu sekolah dulu ada la hamba Allah ni
bagi tazkirah dalam surau
and kata2 di agak keterlaluan la bagi saya
dia kata

"pakaian ni melambangkan diri korang semua"
"kalau korang pakai x cukup kain tu maknanya akhlak korang rendah"
"tah-tah tak da akhlak langsung"

geram der..
mana patut kata cam tu
macam dia benci sangat dengan orang yang x bertudung or pakai x cukup kain ni
saya bukan nak sebelahkan sesiapa..
tapi x semestinya orang yang pakai tudung litup and labuh tu baik
and x semestinya orang yg x bertudung tu jahat...
kata2 dia memang menimbulkan kemarahan budak2 asrama la waktu itu
sampaikan ada yang buat geng anti..tuuttt..
nama dirahsiakan...
saya pun pakai tudung...
tapi x leh la nak kata cam tu..
memang la tau niat dia cuma nak suruh orang tutup aurat
tapi cara dia tak betul....
korang semua cuba fikir..
ada orang dia x pakai tudung tapi dia x couple...
and sorang lagi pakai tudung tapi couple...
bukan ker sama jer dua-duanya


and satu situasi lagi dimana sekolah ada buat satu kem
tempat kosong cuma tinggal 1 lagi..
and ustaz ada tanya cik kak ni..
tempat kosong tu nak bagi kat sapa..
cuz kem ni limited...
cik kak ni pun keluarkan 3 calon...
iaitu saya and dua orang lagi rakan..
and sebab yang sya x leh terima 
saya x dipilih kerana dia kata x dak akhlak
bukan saya saja dicop cam tu bahkan ketiga-tiga orang..
kerana kami pakai tudung bawal biasa
bukan tudung bidang 60 or some people call it tudung labuh..
disebabkan kami tiga orang pakai tudung cam tu kami dicop x der akhlak
seminggu jugak lah saya lancarkan perang dengan hamba Allah tu
nak cari pasal pun dengan cik kak ni..
dah la cik kak ni femes..heboh abis...

apa pendapat korang???
nak berdakwah tu betul tapi dengan cara yang elok la...
don't judge a book buy its cover ok..
or maybe x faham lagi
don't judge a human by its physical appearance...
kan senang..faham..
huhuhu...sorry
korang pulak kena dengar bebelan cik kak ni yang panjang berjela..

k..nite..

12 comments:

Tyra Kamarudin said...

betul2 . agree wif u . mna boleh buat cmtu kan . eh, makluk allah tu laki or gurl ? sekolah sy ade jgak makluk cm tu tpi laki la . aha . awak ad tya lgu blog sy kan -YOU, nurjannah alia :)

miss daya said...

hai aira.. hehe.. no lah aira.. tak boleh kata pakaian melambangkan akhlak seseorg.. kan ada saying kata 'don't judge a book by it's cover 'kan? :)

AIRA said...

Lelaki...tu yang geram sangat tu...sabar je la bila dia kata cam tu..sedap lagu tu..suke der:)

AIRA said...

yeah betul tu...tapi nak buat cam na dia rasa dia terlalu sempurna sampai bley kata orang cam tu...

fatihahukiss said...

terbaikk sye pon mrah klw ade owg cm tu...

AIRA said...

hihi..geng:)

cik puan muda umi said...

setuju..:)

AIRA said...

setuju dengan sape ni cik puan muda umi???saya ke hamba Allah tu..hihi

Anonymous said...

i like ur words....n i know that 'hamba Allah' 2...hehehe
sabar jew la..
manusia bila ada diatas dya akan lupa diri...
nothing 2 says about her... bnda dah lama..so..
saling memaafi sesama muslim i2 kan mulia...so...
anggap cam pngalaman zaman skula ja....

AIRA said...

thanks..u know him???of course u know him..i know u too..ni nak share pengalaman la cik kak oii..hihi..dah lama maafkan dia...bukan hati kite sorang jer yang terluka tapi ramai lagi...apapun setiap manusia x lepas dari melakukan kesilapan:)

midonz said...

hi..
Pada pandangan & pengalaman aku, kita x boleh terus menilai seseorang tu berdasarkan luaran semata. Penampilan itu bukanlah sifatnya yg sebenar tapi harus dinilai pada cara dia berkomunikasi dan bahasa tubuhnya.Cthnya, ada mamat ni dress up macam kaki judi je,rupanya dia ni tokey pemborong barang2 pasar.Moralnya kita selidik dulu sebelum melontarkan tanggapan yang tak tepat.Sekadar mencurahkan pengalaman lalu aku je..

AIRA said...

yup..setuju..:)ingat ke semua lelaki fikiran sama macam hamba Allah tu rupanya ada jugak yang berfikir menggunakan kewarasan akal bukan main sembur je:)