Friday, 27 January 2012

type of phobias

ASSALAMUALAIKUM..

Today, i as yur doctor wannabe want to share wif u some info that certain people face in their life..hahaha.. ok x english saya..lets roll it..


  • Achluophobia -- Fear of darkness.
  • Acousticophobia -- Fear of noise.
  • Aeroacrophobia -- Fear of open high places.
  • Agliophobia -- Fear of pain.
  • Agoraphobia -- This is mainly the fear of open spaces or being in crowded public places or markets.
  • Agyrophobia -- Fear of streets or crossing the street.
  • Ailurophobia -- Fear of cats.
  • Amaxophobia -- Fear of driving a car.
  • Ambulophobia -- Fear of walking.
  • Altophobia -- Fear of heights.
  • Amnesiphobia -- Fear of amnesia.
  • Angrophobia -- Fear of becoming angry.
  • Androphobia -- Fear of men
  • Antlophobia -- Fear of floods.
  • Arachnephobia -- fear of spiders.
  • Atephobia -- Fear of ruins.
  • Bathophobia -- Fear of depth.
  • Batonophobia -- Fear of plants.
  • Bibliophobia -- Feare of books.
  • Bromidrophobia -- Fear of body smells.
  • Caligynephobia -- Fear of beautiful women.
  • Cancerophobia -- Fear of cancer disease.
  • Cardiophobia -- Fear of heart and its related diseases.
  • Ceraunophobia -- Fear of thunder.
  • Cheimaphobia -- Fear of cold.
  • Chionophobia -- Fear of snow.
  • Cometophobia -- Fear of comets.
  • Demenophobia -- Fear of demons.
  • Demophobia -- Fear of crowds.
  • Dermatophobia -- Fear of skin diseases.
  • Electrophobia -- Fear of electricity.
  • Entomophobia -- Fear of insects.
  • Genophobia -- Fear of sex.
  • Gymnophobia -- Fear of nudity.
  • heliophobia -- Fear of sun.
  • Hemaphobia -- Fear of blood.
  • Koniophobia -- Fear of dust.
  • Leukophobia -- Fear of white color.
  • Lockiophobia -- Fear of childbirth.
  • Mechanophobia -- Fear of mechines.
  • Murophobia -- fear of mice
  • Obesophobia -- Fear of becoming obese.
  • Pantophobia -- Fear of everything.
  • Pyrophobia -- Fear of fire.
  • Taurophobia -- Fear of bulls.
  • Zeusophobia -- Fear of God.
  • Zoophobia -- Fear of animals.
Last but not least Iphobia -- Afraid of me..hihihi..Don't afraid wif me..i'm semivegetarian..didnt eat you..only bite u..

Wednesday, 25 January 2012

SUATU MALAM AKU BERASAP..

ASSALAMUALAIKUM...

hahaha..gempakkan tajuk tu??? cis perasan..
ok lah straight to the point..
semalam my mum ada story dekat i satu story ni and i nak story balik kat korang semua..hihi..waktu ni kiranya cerita gemersik kalbu masih lagi disiarkan d telly anda semua..*sila baca sambil mendengar music seram ye.. 
Sambil mengunyah bihun goreng yang dimasaknya sendiri...dia pun mula bercerita..

MUM : ni mak nak cerita kat hampa dua orang ni...jangan bagitau adik2 hampa pulak nanti depa takut nak gi       ngaji..

I & MY SIS : orait..apadia???

MUM : tadi Cik Syah ada cerita kat mak hubby dia nampak something kat rumah kita....malam raya cina tu dia x leh tidur..dia p la kat blakang rumah nak kemas stor...tiba-tiba.....tiba-tiba....*ayat ini diulang sambil menepuk bantal menyebabkan aku naik angin..

I : mak ni apa benda duk buat saspen pulak....*seriously my mum ulang tiba2 tu banyak kali...

MUM : hang ni reti sabaq dak...ni mak nak cerita la ni...tiba-tiba dya nampak wayar letrik kat jalan tu bergoyang..dia buat biasa la..ingat ka Alvin and the chipmunks tu duk main kat wayar tu...dia pun carry on la ngan kerja dia tu...*my mum suka giler dgn citer Alvi n the chipmunks tu..pastu wayar tu goyang lagi kuat..dia pun pusing la tengok kot-kot chipmunks tu dok menari balet ka kat atas tu..dia pusing tengok x dak pa pun...waktu tu pukul 3 lebih la..pastu dia rasa nak tengok lagi sekali...dia pusing la lagi sekali..tiba-tiba...nah...

MY SIS : apa yg nah tu mak..

MY MUM : dia nampak hantu warna putih semua, rambut panjang tinggi plak tu....

MY SIS : mak ni biaq betul..takkan la..

MY MUM : xkan apa pula..betul la..ingat dalam dunia ni x dak benda2 tu..moden macam mana pun dunia ni, benda tu mesti ada gak...dia makhluk tuhan jugak...

I : kat mana dia nampak benda tu???

MY MUM : kat pokok kelapa kat tepi bilik hang tu..

I : shit..dem,@$#% punya antoo. kat bilik aku jugak kau nak posing maut...macam x dak tempat dah nak tumpang...

MY SIS : muka dia cam mana??

MY MUM : laki cik Syah x nampak muka sebab dia pusing kot belah reta...hampa jangan dok cerita kat adik hampa pulak nanti depa takut...

disebabkan cerita ni my sis jadi takut nak berFB sorang2 dalam bilik...haha..padan muka dia...aku pulak lepas abih je vanila coklat aku pun sembahyang isyak n terus tidur..sebelum tu sempat jugak baca novel 2 3 bab..haha..kerek sungguh..tapi aku x leh tidur disebabkan lampu yg terang benderang...disebabkan aku x leh tidur my sis pun tutup lampu...didalam ketakutan yg melampaui batas aku pun baca semua ayat kursi and tiga qul serta fatihah..namun masih belum dapat tidur..demi meyakinkan diriku bahawa aku ni berani,,aku pun nyanyi satu lagu di dalam atiku...

KU SEDAR KU X SEPENAKUT

JIKA DIBANDING MEREKA

YANG JAUH LEBIH PENAKUT 

DARI DIRI INI....




Monday, 23 January 2012

dah aku tak makan benda tu..kau jangan la tunjuk caring sangat..


ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA..


korang semua tahu pic apa kat atas tu???
What????
kurang pengetahuan???
oklah let me introduce you all 
to the most delicious food in the world..
betul ke??cayalah...
first pic is daging / meat / lahmun and second pic is char kuey teow
kenapa saya buat entry ni??
sebab saya nak menyatakan bahawasanya
 saya x suka dua2 benda tu...
saya hairan le kenapa ramai sangat hamba Allah
yang rajin sangat dok paksa saya makan benda ni
dah aku x makan benda tu..
kau janganla nak tunjuk caring sangat dok paksa aku rasa ler..
dari kecik lagi tak makan benda tu..
bila masuk mulut je mesti akan muntah balik..
hehehe..pengotorkan..
pastu ada la mulut2 (bukan mulut buaya)yang kehebatannya 
mengalahkan murai tercabut ekor duk mengata 

' eh, dia ni berlagak le..x makan daging konon'
'ye,ye..vegetarian le tu'

you jaga nafsu makan sendiri la..
mana ada manusia dalam dunia ni yg semuanya dia telan
ada ke??
mesti ada gak yang dia tak suka...
nasib baik family saya memahami..
sob..sob..terharunya..
dan trimas jugak kepada MR MC D
kerana memahami golongan yang macam saya ni..
eh cik kak ada ke orang macam kau ni??
kau sorang je yang pelik jangan nak samakan dgn orang lain


tengok tu...Prosperity chicken burger..
yummy...
TRIMAS BEBANYAK KPD MR MC DONALD

P/S kepada pemakan daging n kuey teow sorry bebanyak kalau entry ni menyakitkan hati anda. Tidak bertujuan untuk menghina makanan di atas or else..just nak share story..hihi peace..huhu..sampai sekarang saya x tau kuey teow rasa pa...macam mee ker??

Sunday, 22 January 2012

ANGPOW.. MARI , MARI..

HELLO..ASSALAMUALAIKUM SEMUA..


GONG XI FA CAI..
CANTIK KAN CHEONGSAM TU???
HAAA...TU MR WEN JIABAO YANG KASI SAMA SAYA
WAKTU LAWATAN SEMINIT SAYA KE NEGARA TEMBOK BESAR ITU..



THIS YEAR IS THE YEAR OF BLACK WATER DRAGON..
CUN KAN DRAGON TUE..
WARNING: NAGA TU BUKAN NAGA DALAM CITER MERLIN EH..
JANGAN MISUNDERSTANDING PULAK..
KEPADA YANG CELEBRATE PERAYAAN NI
JANGAN LUPA SAMA SAYA MAA..
ANGPOW..MALI..MALI
JANGAN MAIN MERCUN..BAHAYA..
TAPI KALAU NAK MAIN JUGAK AJAK SAYA SEKALI EH..
HEHEHE..

HAPPY CHINESE NEW YEAR..



Saturday, 21 January 2012

CINTA????

Cinta amat mahal takrifnya,
itulah yang difitrahkan oleh Allah S.W.T kepada hambanya,
Cinta hanya tertulis pada perkataan,
tapi gagal dilihat pada zahirnya....
kerana cinta itu tanggungjawab
dimana wujudnya kesetiaan dan kejujuran di dalamnya...
ingat pada yang satu,
jujur pada yng setia,
setia pada yang kasih,
kasih pada yang rindu,
rindulah pada yang menyayangimu.....
Cinta takkan datang kalau tak dicari,
cinta juga takkan dapat kalau tiada siapa yang memberi....
tapi mencari biarlah pada yang sudi,
bukan meminta pada yang simpati.....



P/S  Bagi saya mencintai bukan bermaksud memiliki, untuk merasai bahagia bukan bermaksud perlu bersama si dia, tapi cukuplah kalau dapat melihat dia bahagia bersama orang yang dia suka....hihihi..mungkin orang akan kata saya ni ngek ke or what-so-everlah..tapi inilah yang saya rasa....cinta kepada ALLAH adalah cinta hakiki...this is my opinion okay.... : )




Thursday, 19 January 2012

Khas Untuk Pemegang Telefon

P/S : ENTRY INI 100% DARI MISS NOKIA EXPRESS MUSIC..BUKAN DARI SAYA..I JUST COPYPASTE...


Masuk mesej je kita cepat-cepat baca dan balas,
Tapi.........
Kenapa masuk waktu solat kita tak cepat-cepat buat???

Top up RM5 kita sanggup,
Tapi.........
Kenapa sedekah kat masjid langsung kita tak bagi???

Masa mandi kita boleh nyanyi macam-macam lagu,
Tapi..........
Kenapa masa nak makan,Bismillah pun kita boleh lupa???

Waktu kredit tiada, kita susah payah tebus,
Tapi.......
Kenapa kita tak tebus dosa yang kita lakukan???

Sedar....sedarlah kawan...........


Wednesday, 18 January 2012

Peganglah Api Bila Teringatkan Zina

Ada seorang pemuda soleh yang sangat patuh kepada perintah agamanya dan sentiasa menjaga diri daripada segala rupa maksiat dan keburukan, sehingga pada suatu malam terlintas di dalam hatinya hendak berzina dengan seorang gadis jelita kerana terpesona dengan kejelitaannya.

Kebetulan pada ketika itu, disampingnya ada sebuah pelita yang sedang baru dinyalakan untuk menerangi rumah pemuda soleh itu. Maka dia pun terus menajamkan  pandangannya kepada api yang sedang bernyala-nyala pada sumbu pelita itu. Kemudian dia berbisik pada dirinya sendiri :

"Engkau mengajak aku melakukan perbuatan terkutuk dengan wanita itu?? Baiklah, aku akn letakkan jariku ini diatas sumbu pelita yang menyala itu. Kiranya ia tahu panasnya, nescaya aku akan turutkan kemahuanmu itu."

Maka pemuda soleh itu pun meletakkan jarinya di atas sumbu tadi. Dan dia cuba menahan diri daripada kepanasannya, sehingga hampir-hampir nyawanya akan tercabut kerana tidak tahan panas yang dideritanya itu. Lalu dia berteriak :

"Wahai diriku, tahniahlah engkau! Rupanya engkau tidak tahan, padahal api dunia ini tersangatlah sejuk berbanding api neraka. Kalau hanya menghadapi api dunia, engkau sudah tidak tahan, apatah lagi menghadapi api neraka yang panasnya berkali-kali ganda lebih dasyat dari api dunia ini."

Lalu orang soleh itu pun berpaling daripada niatnyabyang mula-mula tadi. Sejak peristiwa itu hatinya tidak pernah diganggu lagi oleh lintasan buruk seperti itu.

Surah An-nisa, ayat 31 :
"Jika kamu menjauhkan dosa-dosa besar yang dilarang kamu melakukannya, Kami akan ampunkan kesalahan-kesalahan (dosa kecil) kamu dan Kami akan masukkan kamu ke tempat yang mulia (syurga)."

Surah Al-Israak, ayat 32 :
"Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat  (yang membawa kerosakkan)."


P/S UNTUK RENUNGAN BERSAMA :)


Sunday, 15 January 2012

AKU JATUH CINTA DENGAN SI DIA....

Seriously cute giler this guy...
Nak tau sape????







senyuman itu hanya untuk saya..hihi...




cutenyer..


waktu ni dia tengah nyanyi lagu kat saya..hihi..sila lah menangis kepada gadis-gadis di luar sana,,hoho..


waktu ni dia tengah meluahkan perasaan.....










P/S: SERIOUS ENVY DENGAN GAMBAR NI..SOB..SOB..

*ini hanya pendapat saya semata-mata pada pandangan mata saya tanpa melibatkan pandangan mata-mata orang lain* hahaha..faham ke tak..banyak sangat mata.....
ok lah this post just for fun.....

Thursday, 12 January 2012

SMILE..

ASSALAMUALAIKUM...

Smile, smileCome on baby, just smileCome on, baby just smileCome on, baby just
You and your bad moodsYou and your attitudeIt's something I can live without
You and your black greenYou and your sick gameThat I can never figure out
Now I'm walking through the cityEverything is pretty, I lightened the loadI'm lettin' you know that suddenly it's sunnyI'm finding that I'm runnin' from you, from you, from you
Does it hurt when ya smile?You're a kill joy, bad boySippin' all your blood to the world
Just pretend for a while like music's gonna getchaYeah, I know it really isn't you styleBut it isn't gonna kill ya to smile, smileCome on, baby just smile, come on, baby just
You and your cool hair, lookin' through a misstaSo laid back that ya fallen downYou and your weird friends, fun that just don't endRemind me not to come around, yeah
Now I'm walking through the cityEverything is pretty, I lightened the loadI'm lettin' you know that suddenly it's sunnyI'm finding that I'm runnin' from you, from you, from you
Does it hurt when ya smile?You're a kill joy, bad boySippin' all your blood to the world
Just pretend for a while like music's gonna getchaYeah, I know it really isn't you styleBut it isn't gonna kill ya to smile, smileCome on, baby, just smile, come on, baby, just
Now I'm walking through the cityEverything is pretty, I lightened the loadI'm lettin' you know that suddenly it's sunnyI'm finding that I'm runnin' from you, from you, from you
Does it hurt when ya smile?You're a kill joy, bad boySippin' all your blood to the world
Just pretend for a while like music's gonna getchaYeah, I know it really isn't your styleBut it isn't gonna kill ya to smileIsn't gonna kill ya to smile, isn't gonna kill ya to smile
Come on, baby, justCome on, baby, justCome on, baby, justCome on, baby, just smile
Ha...macam mana..
korang nyanyi dengan bersemangat x???
senyum itu sedekah...
so, bertepatan dengan slogan di atas cik avril kita ni
telah bersusah payah menyanyikan lagu ini untuk membuatkan semua orang tersenyum..
so senyumla..



Wednesday, 11 January 2012

WONDERFUL ART..

ASSALAMUALAIKUM..

Di malam yang sunyi sepi ini *semua orang sudah tidur* cik kak kita ni nak berkongsi sikit gambar2 yang memang cantik giler hasil usaha keras cik kak kita ni duk mengecheck thumbdrive rakan-rakannya di sekolah dahulu. Enjoy it.
















Awak semua mesti kagum tengok gambar-gambar ni kan???*kalau x kagum pun iyakan saja apa yang cik kak kita ni merepek*. Kalau awak semua nak tahu...lukisan ini semua hasil penat lelah cik kak kita ni...hahahaha. Bakat terpendam.. Percaya ke?? Alhamdulillah kalau ada yang percaya..Sob...sob..Terharunya.. Cut the crap Aira.. hihi..Kepada blogger-blogger semua, saya cabar anda semua lukis camni and hantar dekat rumah saya supaya saya boleh menangis teresak-esak melihat lukisan anda semua..Sekian, terima kasih..

Wednesday, 4 January 2012

annoying....

aaa...geramnye...
rasa macam nak baling jer barang2 kat bilik
duk tengah text ngan kawan elok2 battery bley abis lak..
nak charge x bley..charger atuk pinjam..
pening kepala aku memikirkan macam mana aku nak idupkan phone..
akhirnya dgn semangat yg berkobar2
 aku pergi ke rumah atuk utk ambik charger keesokkannya
nak tau apa yg terjadi???????

YA ALLAH YA TUHANKU....
my granparents is not at home.....
aaa....
akhirnya pulang dgn kekecewaan...
sampai sekarang phone masih off...
sebenarnya semalam aku dapat news yg menyebabkan aku menitiskan air mataku
nak tau apa???
x perlu tau kot...
kerana hati aku betul2 terhiris dgn sikap mamat annoying ni
this morning aku bka blog..
blogwalking everywhere..
nak kurangkan tension..
hihi..
blogwalking dekat blog2 yg cantik2..
membuatkan aku tersenyum kembali..


Tuesday, 3 January 2012

lewat!!!

keadaan di sebuah rumah pada suatu pagi a.ka. pagi tadi..

AKU: aaaa...............orang dah lewat....kenapa hang x kejut aku???

MY SIS: lewat ape?? hang nak pergi mana???

AKU: bley dok tanya lagi..sekolah la..dah la hari nie first day, dah lewat..kalau cikgu tanya nak jawab apa?

MY SIS: hang ni napa..bukan dah abis sekolah dah ka?? nak amik SPM lagi sekali ka??

AKU: *bingung sebentar..betul ka dah abis sekolah??

MY SIS: yea la...

rindunya nak pergi sekolah...
nak jumpa kawan2,cikgu2 yg tersayang..
huh....rupa-rupanya dah abis sekolah..
dah x leh berlagak senior marah adik2 *jgn percaya..
apepun hari ni merupakan sesi persekolahan pertama 
di tempat aku (daerah kulim yg laen aku x tau)
kepada adik2 belajar elok2
kumpul memori banyak2 cuz 
bila kita besar nanti mesti kita akan teringatkan sekolah
 U berbeza dgn sekolah




Sunday, 1 January 2012

PENANTIANKU BERAKHIR....

ALHAMDULILLAH

Aku bersyukur sangat kpd Allah S.W.T
Akhirnya penantian aku selama bertahun-tahun berakhir juga...
Penantian ape? citer la sikit...
Aku dapat cousin PEREMPUAN..
hihihi...
I'm so elated. Don't know how to say....
Speechless waktu aku dapat tau..
Akhirnya setelah 17 tahun aku memegang gelaran cucu perempuan terakhir kpd my grandparents,
akhirnya gelaran itu terpaksa aku serahkan kpd cousin baru aku 
Apepun so so happy
 coz dah lama aku teringinkan adik perempuan 
namun hajat aku x kesampaian..
rupa2nya Tuhan merancang yg lebih baik..
God's plan is always the best..
Kalau tidak aku dgn my sis je cucu perempuan my grandparents
yang lagi 10 tu semuanye BOYS..
hihi..
hidupku dikelilingi lelaki..
silalah jeles kpd yg nak jeles..
 yg x nak jeles sila berlari ke tandas dan muntah hijau..

Gud Nite bloggers sekalian
pray the best 4 me..
luv u all..

NEW LIFE...

ASSALAMUALAIKUM BUDDIES...

It's new year !!!!
kepada korang semua aku ucapkan selamat tahun baru
moga hidup lebih ceria dengan azam baru masing2
hehehe..
azam baru aku???
urmmm.. apa erk??
aku nak menakluk dunia..hahaha..
sekarang askar2 aku sedang memulakan operasinya..
nak menakluk dunia?? betul ke??hebat ler cik kak kite ni..
dunia ape???kasi tau sikit...

DUNIA IMAGINASI AKUler..
hehe.
aku manala ada askar segala bagai... T_T
 apepun aku memang kompem korang semua ada azam masing2 kan?
so, sedikit nasihat yea
take yur step now to fulfill yur dream...
aku doakan korang berjaya dgn azam korang..hihihi..


GUD BYE 2011

HELLO 2012



P/S moga tahun baru ni memberikan aku kebahagiaan dan kejayaan di dunia dan akhirat...wassalam..