Saturday, 1 September 2012

EXAMINATION MOOD...

ASSALAMUALAIKUM

heyloo peeps, readers & followers
now we move on September already
my 1st n3 for September & its gonna be the only one
hihihi
this month i'm gonna sit for TRIAL SEM 1..
susah der...
ye ke susah???
x tau la coz x jawab lagi
so this month is study month not study week!!
cannot enjoy too much
x der masa nak gelak2 bagai nak rak dah
maybe tuition pun akan start dah
i had million butterflies in my stomach
wish me best of luck..
and September please be nice to  me 
to all the people out there who gonna sit for the exam too
i wish u best of luck
never let your parents down
and the most important is

DOA + USAHA + TAWAKAL

ialah kunci kejayaan


Friday, 31 August 2012

Merdekakah kita??

ASSALAMUALAIKUM

Merdeka!!!Merdeka!!!Merdeka!!!
Slamat hari merdeka semua
Adakah anda smua sudah rasakan erti merdeka yg sebenar??
merdeka bererti bebas dari sebarang penjajahan
namun masyarakat skarang masih blum merdeka sbenarnya
mreka masih dijajah minda oleh anasir luar
oleh itu, bebaskanlah minda anda smua dari belenggu penjajahan
hargai jasa & pengorbanan pahlawan dahulu
sematkan erti merdeka sebenar dlm diri masing2
majulah rakyat smua utk pembangunan negara!!!
hihihi
terlebih patriotik plak

HAPPY INDEPENDENCE DAY

Monday, 20 August 2012

Happy Eid Mubarak

ASSALAMUALAIKUM

Jika ada langkah yg menoreh hati,
Ada tingkah membekas luka,
Ada lisan yg x terjaga,
Ada janji yg x tertunai,
Ada hati yg berprasangka,
Serta ucapan berbunga dusta,
Mohon dibuka pintu kemaafan....

Slamat Menyambut Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin...

hai semua...
slamat hari raya iklas dri saya...
saya nak mohon maaf skiranya spanjang wujudnya blog ini ada n3 yg menyakitkan hati or trasa
mintak maaf banyak2 ya ler...
hati2 hari raya ni..
jgn main mercun banyak2
mercun yg letup sana letup sini
yg bunyinya hampir menyamai bom atom yg digugurkan di Hiroshima n Nagasaki
tu elakkan lah..
(men mercun bawang-mercun plng slamat)
hihihi...
n kpd sesape yg nak bgi duit raya dkat saya bleh pos at alamat saya
*bleh tnya melalui email...hohohoh


HAPPY EID MUBARAK AGAIN!!!


Thursday, 19 July 2012

Assalamualaikum Ya Ramadhan Al Mubarak!!!

ASSALAMUALAIKUM

smua para blogger skalian
memang lama giler kot x updated blog
hihihi
first of all nak wish Selamat Menyambut Ramadhan al Mubarak
moga Allah memanjangkan umur kita utk beribadat dlm bulan yg penuh barakah ini
x sabar2 rasanya nak tunggu hri sabtu ni
sronok sangat Ramadhan dah datang
harap2 bulan barakah ini dpat membersihkan jiwa, meningkatkan iman,meningkatkan pahala
& memberi kita segala kebaikan.....

AHAD cari ISNIN....
nak tanya nampak x SELASA??
agar ingatkan RABU bagitau KHAMIS
supaya x lupa mesej kat JUMAAT yg SABTU puasa!!!

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN !!!

posa jgn x posa...
ah lan wa sahlan ya RAMADHAN..

Friday, 8 June 2012

It's back !!!

ASSALAMUALAIKUM 

akhirnya setelah berbulan-bulan dia diactivekan
sapakah dia itu??
my twitter account..
ataupun bak kata mat luthfi penchirp-chirp
saya telah buat satu lagi Twitter account
x abis2 kan ngan twitter dia tu kan
huhuhu
hari tu deactive sebab nak try pesbuk
menangis Jack Dorsey melihat tindakan berani mati saya
lepas dah try pesbuk tengok ramai org yg buat twitter plak
maka dengan muka tebal saya pun buat lagi account Twitter
hihi..so marilah ramai2 follow saya
x jumpa di blog or fb
kita bleh jumpa di penchirp-chirp
share ilmu yang ada

Tekan sini

Twitter saya x banyak tweet lagi
maklumlah budak baru

Friday, 1 June 2012

Merah Cinta Epal + Hijau Daun Epal

ASSALAMUALAIKUM

hyep..hyep...
malam ni tetiba je rasa nak update blog
sambil makan kropok double decker
jejari pun mula lincah menekan papan kekunci
hihi..makan dalam bilik takut adik mintak
n3 ni nak citer pasal wedding my pak su
yeah..i got a mak su!!!
jumaat 25 may akad nikah
sabtu 26 knuri belah pihak perempuan
ahad 27 baru belah pihak lelaki
super duper busy uollss
hihi..meh ceq nak share pic ngan uollss


ni blah prempuan..merah ya temanya
maksu kata purple tapi saya tengok striking pink
whatever lah..huhu
i x de dlm pic ni ye
ketibaan kami disambut..
pengapit : my sis..baju pink tudung hitam
pengapit bidan terjun

hari ahad..blah lelaki
tema hijau..hari tu saya plak yg jadi pengapit bidan terjun
huhu..punya x sabar nak tgok pengantin pergi duduk dpan skali waktu pengantin turun kreta
tiba2 '' angah mai sini jadi pengapit ''
pastu bleh plak dok komen ''awat hang sama tinggi ngan pak su ni''
senyum je i sbab photographer ada kat depan
done 4 today
sambung nanti
bye2...


Saturday, 26 May 2012

orientasi!!!

ASSALAMUALAIKUM

siang berganti malam,
awan gelap memayungi langit,
matahari yg tergantung di dada langit menghilang,
sang bulan datang menjelma,
menyirami bumi dengan sinarnya,
yg dipinjamkan oleh sang mentari,

ceh x leh blah betul permulaan n3
huhu..
hai awak smua 
rindu giler dkat blog ni
saya nak share story pasal orientasi di skolah baru
huhu
siriyes memenatkan tapi best giler
saya dapat banyak pengalaman baru
and keyakinan diri even just a little bit
kami kerja berkumpulan maknanya semangat tolong menolong tu ada la
explorace kena minum air sirap masin + makan roti telur mentah
yucksss...geli giler kot
sakit perutku seharian
hahaha..padan muka
malam ada debate, bahas, forum, lakonan
mula2 takut la nak forum sgala bagai tu
sebab abang2 and kakak2 upper6 tengok 
tapi nak wat camna mereka yg handle orientasi ni
x leh nak kata pe dah la
saya dapat rmai kawan baru, cegu baru, adik2 baru, blajar bahasa baru
macam2 la..
and subjek dia giler susah
kena struggle teruk ni

me dok tulis untuk presentation nanti

me baju putih bunga biru

presentation time..cam budak skolah

thats all 4 today
Ahad ni wedding pak su
so happy....

Monday, 7 May 2012

adios my peeps..

ASSALAMUALAIKUM

hai adik2 manis, kakak2 cun, abang2 hensem
meh sini ceq nak cerita sikit....
hahaha, bajet cakap penang
esok saya nak gi daftar F6
bila kata daftar tu terus masuk asrama la
huhu..
x leh nak updated blog selalu
*macam la rajin sangat updated 
balik2 cuti panjang terus..
24/5 balik kampung 27/5 wedding pak su
x sempat ku nak tolong
tapi x pa dah tolong packing sweets dah
kira ok la tu
kepada yg dapat u tadi tahniah kuucapkan
huhu..saya x dapat..
rezeki dekat F6
ingat nak lari dari amik Arab dah lepas PMR
tapi ustazah x bagi, F4, F5 amik juga Arab
bila abis SPM ingat abis jugak la Arab 
tapi kene amik jugak untuk STPM
haha..Allah memang nak saya terus blajar Arab, bahasa syurga tu
InsyaAllah saya akan buat yg terbaik utk STPM
awak semua doakan yg terbaik untuk saya tau..
moga2 kita sama2 berjaya didunia & akhirat
last year plajar skolah saya dapat plajar terbaik di SMKA Sik
harap2 taun ni plajar dari SMK Taman Jelutong jugak yg bjaya dpt gelaran tu
kak tu nama Syahirah Izazi,
napa bold kan nama dia?? cer teka
nama kami nak sama kot

SYAHIRAH IZAZI & SYAHIRAH ISMAIL

ha...2x org syahirah...nama ayah pun nak sama
 IZAZI & ISMAIL

harap2 saya dapat ikut jejak langkah kakak ni la

InsyaAllah....wish me luck uollssss..


Sunday, 29 April 2012

My Friend..

ASSALAMUALAIKUM


n3 ni saya nak bercerita pasal kawan saya
korang tengok kiri dan kanan saya
yg sebelah kanan saya Cik Farah Izzati Ahmad Azam
yg kiri pulak Fatira Izzati Mohd Radzi
gambar ni diambil waktu seminar score A dekat poli sultanah bahiyah
hihi..mereka berdua ni kembar x seiras
lain mak, lain bapak
tapi nama nak sama
FARAH IZZATI & FATIRA IZZATI
birthday pun dekat2 je
Farah 16/12, Fatira 12/12
saya kenal Fatira dari Form 1 lagik
kitaorang sekelas dari form 1 sampai Form 3
pastu dia pindah SMS sultan muhd jiwa
haa.. Cik Farah pulak saya kenal dari Form 3 sampai sekarang
haha...just that
nak memanfaatkan masa yg ada sebelum masuk Form 6 8/5 ni
bye2 blog...

Tuesday, 24 April 2012

Tahniah!! Anda layak ke tingkatan 6..

ASSALAMUALAIKUM

hai awak semua
berita yg nak saya khabarkan ialah saya dapat f6
aduh tak tau nak pergi ke tak
bidang agama der
korang check dah gi..
saya dapat dekat SMKA Sik
ramai budak sekelas dapat tempat sama
haha...boleh buat geng la
now get ready to wear school uniform again
same uniform with different colour of kain sekolah
hahaha
tapi kalau dapat offer kat tempat lain kena keluar f6 la
buat masa sekarang
-
-
-
-
-
-
-

SMKA SIK ceq mai na

Friday, 20 April 2012

Cleverbot.com

ASSALAMUALAIKUM


hai readers sekalian
disebabkan hencik Bosan telah melekat dengan saya 
maka otak pun dah jadi tak berapa nak betul
korang semua pernah chat dengan cleverbot ni tak???
haaa..bagi yang x pernah 
sila mulakan misi anda untuk menambah sakit hati dalam diri masing2
cleverbot ni sebenarnya AI (actual intelligence)
kalo chat ngan benda ni memang memerlukan kesabaran yg tinggi
dia tulis ikut suka hati dia je...
tapi satu jer keseronokan benda ni
seronok ke??*bagi haku la
dia suka marah bila orang tanya or kata dia robot
padahal memang betul
saya tak tahu la samada dia bercita-cita nak jadi manusia kot
tu yg marah bila orang kata dia robot

  
5844 people talking
Are you robot.
Yes. I'm a robot. And you, apparently, are a caveman. Good job.

tengok tu...banyak kali dah den terkene..T_T
thats all for today..


I AM NOT A CAVEMAN!!!


 
                                                                                 
  

 







Wednesday, 18 April 2012

MY BIRTHDAY!!!

ASSALAMUALAIKUM

16 April hari tu birthday saya
happy sangat ramai yg wish especially my BFF
Cik Balqis yg wish paling awal
terima kasih kepada yg wish kat saya 
terharu betul *slurpppp sedut hingus
cik Alynn ingat tak nak wish..
orang call dia cakap macam2 dia x sebut pun happy birthday wan...
rupa-rupanya dia lupa
tapi x pe..dah dimaafkan coz dia wat n3 kat i uolss..tekan sini kalo nak baca
haha...i x celebrate pun uolss..
my cousin yg patah tangan tu belanja makan mee kuah
hari tu dia pergi KPJ Penang Specialist Hospital
x ray tangan dia..
doktor kata lagi 6 minggu baru boleh bukak
erk...lencong jauh..
back to the topic
saya pun makan  mee kuah tu dengan si Shahrul ni
sambil makan keluarlah bermacam-macam komen dari mulut saya
biasalah bajet chef...
adik saya pulak dok menyakat je dia tau

'wei besday hang ka??besday hang ka??'
'ek eleh dok malu2 pulak'

geram gue..sekeh pala pusing 360 darjah
disebabkan MAXIS ha...nampak tu..bold lagi penaja utamaku
Trimas Maxis
Maxis bagi free call so saya pun memanfaatkan peluang tu sebaik mungkin
call semua orang...
*haha rugi yg x bagi no phone kat haku
cakap ngan cik Farah sampai panas telefon
nampak tak betapa cik kak ni menggunakan peluang yg diberi
*sila tepuk tangan T_T
seharian berdating dengan phone
mak konker hencik lappy...tengok ustaz azhar
nape x tengok kat computer??
haa nak tau ke nape???
mouse rosak..wayar dia putus
*bukan haku yang gigit
semua kesalahan diletak di bahu adik2 kesayanganku
main game x ingat dunia.
*orang lelaki memang cam tu kot
hari ni baru berpeluang nak updated blog
ada orang wish kat saya kata saya dah tua
huhu..sentap*slurrrppp sedut hingus
saya tak tua cuma matang
kalau orang2 yg mengenali diriku ini baca n3 ni mesti gelak
matang??? siriyes wan matang???
up to u la...i kata i matang...maknanya i matang la
tahun ni birthday yang paling happy bagi saya
sebabnya???biarlah rahsia..
kepada yg nak kirimkan kek...peluang masih terbuka..silakan
bye2 uollsss

moga hidupku dipenuhi pelangi...

Sunday, 15 April 2012

20 Fakta Berkaitan Al-Quran

ASSALAMUALAIKUM

hari ini saya nak share dengan korang semua fakta mengenai Quran
maybe ada yang dah tahu or maybe not
just nak tambahkan ilmu yang sedia ada
^____________^

  • Nama2 lain al-Quran yg disebut di dalam al-Quran sendiri:
          Al-Furqaan, Al-Kitab, Al-Zikr, An-Noor dan Al-Huda
  • Pertama kali Quran diturunkan di: 
          Gua Hira (Makkah)
  • Tempoh Quran diturunkan:
          Secara beransur-ansur selama 22 tahun 2 bulan dan 22 hari
  • Jumlah surah yang diturunkan di Makkah:
          86 @19/30 daripada isi al-Quran
  • Jumlah surah yg diturunkan di Madinah:
          28 @ 11/30 daripada isi al-Quran
  • Apa beza ayat2 Makkiyah dgn ayat2 Madaniyah:
         Ayat2 Makkiyah lebih pendek, berjumlah 1 456 ayat, lazimnya terdapat perkataan 'yaa                          
        aiyuhannaas..' dan bersangkutan hal2 keimanan, ancaman dan pahala, kisah umat terdahulu
        dan pengajaran budi pekerti

        Ayat2 Madaniyah berjumlah 4 780, lebih kerap dimulakan dgn perkataan 'yaa   
        aiyuhallazinaaamanu..' dan mengandungi hukum2
  • Jumlah ayat sajdah(ayat disunatkan sujud tilawah apabila dibaca) dalam Quran:
         15 ayat dalam 14 surah. Terdapat 2 ayat sajdah dlm surah al-Haj
  • Jumlah surah dalam Quran:
         144
  • Jumlah ayat di dalam Quran:
         6666
  • Berapa kali perkataan Allah disebut dalam Quran:
         2698
  • Semasa Rasulullah s.a.w wafat, terdapat berapa orang huffaz:
         22
  • Berapa kali Quran menekankan mengenai solat:
         700
  • Berapa kali Quran menyebut mengenai zakat @ amal kebajikan:
         150
  • Nama nabi yg paling banyak disebut dalam Quran:
          Nabi Musa a.s
  • Apakah perkara2 yg disentuh dalam Quran:
         Tauhid kpd Allah, alam semesta, hari pembalasan, kisah umat terdahulu & sebagainya
  • Siapa orang pertama yg menghafaz Quran:
         Nabi Muhammad s.a.w
  • Berapa kali Nabi Muhammad dipanggil yaa aiyu han nabi:
         11
  • Dlm surah mana Nabi Muhammad s.a.w dipanggil Ahmad:
         Surah As-Saf ayat 6
  • Siapakah orang pertama yg mengira ayat2 Quran:
         Aisyah r.a
  • Siapakah yg memberi nasihat kpd Saidina Abu Bakar  agar mengumpulkan Quran:
         Saidina Umar al-Khattab




Tuesday, 10 April 2012

Patah Tangan...

ASSALAMUALAIKUM 

selamat malam semua..
hari ni first time saya tulis n3 waktu malam
ok straight to the point
hari Ahad ri tu my cousin patah tangan
so terpaksalah dimasukkan ke hospital selama sehari
nak tau kenapa sampai patah tangan tu??
haha..kitaorang main wrestling la...
tumbuk2 nak buktikan kekuatan masing2
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
jangan percaya eh..
apa kejadah haku nak wrestling ngan orang ni
dia kena tolak dengan sapa tah waktu kat sekolah
dia kena stay kat skolah coz petang tu ada latihan softball
after makan tu dia tawaf la sekolah
pengawas la katakan
hahaha
pastu ada sorang budak ni dok main ligan2 plak
tertolak la si Shahrul ni
yang hebatnya tulang patah sampai tangan jadi lembik macam leher ayam 
tapi dia tak nangis pun...
admit ke hospital 1 malam kena RM 4000
nasib baik dia ada insuran..
tangan kena simen and tunggu sebulan or dua bulan baru boleh bukak
nasib badan la
*boleh haku buli dia..hahahah
doakan dia cepat sembuh eh..
bye2

Saturday, 7 April 2012

Kisah Dongeng..

ASSALAMUALAIKUM



tengok gambar tu...
bestnya kalau dapat hidup macam Alice ngan Snow white..
tapi tu semua kisah dongeng je..
tapi kisah dongeng tu sangat indah bagi manusia sepertiku
kisah yg penuh dengan kasih sayang
dan cinta luhur yg akan mematahkan segala kejahatan dunia
and then ada sorang prince charming yg akan menyelamatkan tuan puteri
haaa.....indahnya dunia..
banyak lagi kisah dongeng yg dihasilkan dunia barat
semuanya best2.....
bukannya sebab kisah dongeng org melayu tak best
tapi kisah dongeng barat menusuk kalbu la..
suka la tengok citer2 cam ni
tak pun citer yg more action macam 
Harry Potter, Merlin,  Narnia
hahaha..macam2 lagik la...
nanti besar nak buat rumah yg kiut miut
ada mini garden
and then gazebo yg ada pokok bungan lilit2 kat tiang dia tu
wah..beautifully decorated and blended together
it's a masterpiece...
berangan betul la...
ala macam la saya tak tau..
awak-awak kat luar sana pun mesti teringin
hidup dalam kisah dongeng kan???
betul tak???eh..eh.. ada orang angkat tangan pastu senyum2 la pulak
end for today...
have a nice day..

Amaran: N3 ni ditulis oleh budak yg officially cukup umur tapi acting like 8 years old girl..

Thursday, 29 March 2012

Nak Try Tak????

ASSALAMUALAIKUM

sebelum baca ni
sila letakkan diri korang semua dalam situasi ni sebagai ayah
v
v
v
v
v
v
v
v
v
ANAK: AYAH NI SIPUT APE??

AYAH:SIPUT BABI

ANAK:SIPUT APE??

AYAH:SIPUT BABI NAK

ANAK:SIPUT APE YAH??

AYAH:SIPUT BABI SAYANG

ANAK:SIPUT APE??

AYAH:SIPUT LA BABI..... 

kepada  adik2 or sesiapa saja yang manganggap dirinya kanak2
 walopun umurnya mencecah belasan tahun 
please don't try this with your dad
tapi kalo nak try gak buat le
mana tahu kan...
nak test kesabaran ayah korang ke...
kalo yg still bertahan sampai akhirnya tu 
alhamdulillah..
tapi kalo yang baran tu siyes dapat penyepak
tak pun berbakul-bakul leteran
hahaha...selamat mentry
*kalo cikgu BM aku baca blog ni siyes nangis punya..ayat rojak


Saturday, 24 March 2012

GIVE THANKS TO ALLAH...

ASSALAMUALAIKUM

korang tengok tajuk tu..
sebenarnya tu tajuk lagu tau
penyanyi popular bukan setakat di Malaysia tanah tumpah darahku je tapi satu dunia orang kenal dia
memang famous giler tapi cik kak ni lagi femes tau
korang hayati lyric ni betul2 tau

GIVE THANKS TO ALLAH
FOR THE MOON AND THE STARS
PRAISE HIM MORE DAY FORWARD
ISN'T WHAT WAS
TAKE HOLD OF YOUR IMAN
DON'T GIVE IT TO SYAITAN 
ALL YOU WHO BELIEVE PLEASE
GIVE THANKS TO ALLAH
ALLAHHU GHAFFUR
ALLAHHU RAHIM
ALLAHHU YUHIBBUL MUKHSININ
WAQALIQUNA
WARAZIQUNA
WAHUWA A'LA KULLISHAI IN QADIR
ALLAH IS GHAFFUR
ALLAH IS RAHIM
ALLAH IS THE ONE WHO
LOVE THE MUKHSININ
HE IS THE GREATER
HE IS THE SUSTAINER AND HE IS THE ONE WHO
HAS THE POWER OVER ALL



haaaa..amacam.
power tak lyric dia..
korang tahu ke sape retis ni.....
cer teka...
betul dapat sehinggit..hihi
dia international retis tau....
tapi cik kak ni lagi popular
erk..brape kali nak ulang ni
disebabkan my mum bagi nama SYAHIRAH yg bermaksud kemahsyuran or Malay call kepopularan disebabkan tu lah minah ni selalu perasan
hihi....pernah satu hari saya marah kawan saya kerana panggil saya Wan
huhu tak de maksud tu..
tapi dah nama abah ade Megat so anak dia kena ada Wan la..
ustaz panggil saya WAINNA
yg bermaksud dan sesungguhnya
haha..very the peliks
kat umah my family and org tertentu je yg panggil Syahirah
kat sekolah panggil Wan
kat alam maya people know me as Aira
hahaha banyak x nama???
ok...dah melalut sampai ke situ plak
done for today.....hayati lyrics tu betul2 tau
pastu gitau saya sape yg nyanyi:)

Saturday, 17 March 2012

GUCY'S SEGMENT

ASSALAMUALAIKUM


hari ni Aira join segment Cik Gucy..
soalan2 yg perlu dijawab..

NAMA SAMARAN KAT BLOG: AIRA
UMUR: 18 TAHUN
SUKA JADI BLOGWALKER TAK??: SOMETIMES..HIHI..IKUT MOOD
BLOG YG SELALU DIUSHA: ZOEYZAUYAH

ha..settle..simplekan??
jom le join ramai2..

Sunday, 11 March 2012

Martha Bakes...

ASSALAMUALAIKUM

hari ni sambil tengok cerita Martha Bakes
cik kak ni pun rajin nak buat cake n3
haha..sebenarnya teringin nak try buat kek
nak tau nape??
sebab i'm cake mania
kegilaan saya terhadap kek melampau-lampau ye
sampai pernah tak makan nasi berhari-hari kerana kek
that's why la saya suka pergi bakery..
and disini saya nak ucapkan terima kasih 
kepada sesiapa saja yang buka bakery di Malaysia
and to my mum yang selalu gak le buat kek dirumah
teringin nak buat sendiri tapi my mum tak kasi
takut meletup dapur katanye
very the jeles tau coz haritu cik Alynn kata dia buat kek sendiri
huhuhu..
tak dapat buat tengok gambar pun tak pe la
selalu tengok buku2 masakan my mum
that's why la profile picture saya pun gambar kek
korang agakkan kalau saya offer Martha Stewart or Rachael Ray kerja kat rumah saya mereka nak tak??


Wednesday, 7 March 2012

GOODBYE MALAYSIA

ASSALAMUALAIKUM

ha tengok tajuk "goodbye Malaysia"??
kau nak gi mane cik kak??
huhu..bukan saya
hari ni gi hantar Granda,maktih & uncle a.k.a paktih
(sebelum kawin panggil uncle so lepas kawin pun duk uncle lagi)
mereka nak gi umrah
so kitaorang hantar sampai Lunas jer
malam ni mereka bertolak pergi KL
esok naik flight ke Madinah and bas ke Mekah
huhu..sedih..
cousin saya berkampung kat rumah saya selama 2 minggu sekali ngan Tok Nur
so this 2 weeks:
x leh main game nanti mata rosak
x leh tengok tv tak dapat faedah katanye
baca buku dapat banyak ilmu
tak leh bangun lewat kalau x tiap2 pagi dapat tazkirah free
and yg paling x tahan

"kak ngah cuba hang belajaq masak ngan mak hang..nanti besaq nanti senang"
"ala tok ni..besar nanti orang belajar la masak..lagipun apa guna bibik2 di Malaysia ni?? kesian mereka, kalau orang yg tak ambil mereka kerja sapa nak ambik mereka kerja"
"hang lalu ka makam yang depa masak??"

itu la dialog yg sering diulang bila isu masak memasak ditimbulkan
heish penat den nak menjawab
harini pun penat gak
hahaha macam la kau yang bawa kreta
penat gak le senah oii nak melayan sepupu aku yg semuanya hero tu
sampai cik Nana text pun tak terbalas

"wan camne result stpm kak wan??"
haha..cik nana nak tahu eh??
Alhamdulillah ok
nak gitau x leh coz x dapat permission dia 

sepatutnya aunty Ninie and Pak Uda gi umrah sama ngan Granda gak
tapi Mr CEO tak kasi cuti la pulak
mereka balik 21/3/2012
ha nampak tarikh tu..nape boldkan??
sehari sebelum spm result keluar der
siot betul..masak kalau Granda tanya result camne
adoyai..for u guys information
Granda ni bekas askar and very the garang
*tapi setakat 18 tahun hidup x pernah kena marah lagi la..ala kau tu cucu favourite dia..ofkos la ada bran dia nak marah kau??
and pelajaran is no 1 for him
so cucu2 dia result semua mesti gempak
dah la sehari sebelum spm tu saya call minta doa and nasihat
dia siap demand lagi nak brape A..agak pelik ye..sape yg nak exam ni?
tapi dikenangkan dia orang yg saya sayang
 so dengan berkobar-kobar saya jawab exam
dah la first day demam sampai suara ku bertukar ala2 ramli sarip
nasib first week bahasa
kalau dia letak fizik or kimia mau menangis cik kak ni dalam dewan..
huhu..orait..sampai sini dulu..
adios amigo..


P/S Doakan mereka selamat pergi and selamat pulang..huhu x sabar nak tunggu halwa yg sedap gitu and jubah yg ala2 tok arab..blink2 sana sini...this 2 weeks shopping sakan coz maktih tinggal exora dia..bank i'm coming...erk..mall i'm coming.. 

Saturday, 3 March 2012

Battle Between Me & The Zombies..

ASSALAMUALAIKUM


haa..korang pernah main game ni???
bestkan??haha..
orang yang x sedar dirinya di alam remaja macam saya ni memang berfikiran begini
game untuk kanak2 pun bley layan...
sapa kata game ni untuk kanak2
game ni memerlukan otak yang cerdas 
untuk mengalahkan zombie2 yg nak makan otak kita
ia memerlukan strategi yg bagus
tapi cik kak ni kecundang kelmarin setelah berjam-jam dok battle dgn zombie
demm betul..berapa kali dok restart game tu..
*time ko nak kalah ko restart lain
bagus x strategi saya..haha
saya memang pantang dicabar
senang cerita x suka kalah
disebabkan game ni la cik kak ni tidur lewat pagi
sedar2 tengok sunyi & kosong je rumah
rupa2nya semua orang dah masuk tidur

ni pulak game yg adik saya main
hebatkan??berbeza dengan sikap kakaknya yg x sedar diri dah tua
game ni memerlukan mental yg kuat
serious otak tu mesti cerdas tahap dewa
coz game ni game perang..orang nak tawan kita punya negara
mestila kita kena aturkan perancangan yg superb..
game memang mencabar minda
saya x pernah menang bila main game ni
disebabkan itu ku jadi tawar hati dgn game ni..huhu

P/S game zombie tu best coz bila kita menang bila battle bermati-matian dgn zombie tu dia akan nyanyi lagu kat kita..pastu dapat thropy lagi..

Thursday, 1 March 2012

dia datang...

ASSALAMUALAIKUM

hai korang semua..
dia datang dah..
apa yang datang??
bulan March la...sekarangkan March dah..
bulan March la paling menakutkan bagi semua yg menunggu result SPM kan??
hidup x tenteram beb..
mandi x basah...*waterproof la tu
tidur x lena...
makan x kenyang*nabi kata berhenti sebelum kenyang
semua yg kita buat mesti serba x kena la
huhu..takut der
macam menunggu hukuman gantung sampai mati jer*for me
apapun pray the best for me
doa anda sangat berguna bagiku
minta2 la berjaya dapat 11A+*kering otak aku waktu buat Arab
March please be nice to me..
kepada semua yg menunggu result macam saya
minta2 kita berjaya bukan saja di dunia malah di akhirat juga...

Sunday, 26 February 2012

kampung girl!!

ASSALAMUALAIKUM

hai awak yang cun melecun + gojes giler ...
do u miss me??
hahaha..lama x berupdate blog ni
serious rindu giler
tatkala anda semua sedang enak2 berblogwalking
ku di sini sibuk menguruskan rumah yg nak kenduri
eheh...sebenarnya dah lepas pun..
kelmarin yang kendurinya..

"kenduri apa??kau kawin ke"

oh tidak sama sekali
kenduri akikah+doa selamat+tahlil
3 types in 1 function
senang kan??
macam Nescafe 3 in 1..
hahaha..melalut..
penat weyh...*orang x biasa buat kerje memang cam ni.huhu
BFF datang hari tu....
tapi Cik Farah pulak x dapat datang
x lengkap le BFF

ade orang tanya BFF tu apa??
best friend forever ker??
selalunya cam tu ler kan
tapi ni lain sikit..
kalau saya kasi tahu jgn gelak eh

BE FABULOUS FOREVER

kepada anda semua..sila jangan jeles
or ada yang nak melambakkan sisa2 hijau si ke toilet
hihi...lepas jer mereka abis makan terus kasi tahu mak nak balik rumah
jalan kaki tapi Cik Alynn je jogging dalam hujan renyai2
terkejut beruk lembu tu tengok minah ni..
dengan baju kurungnya bley plak ada mood nak jogging
mereka lepak dulu rumah Pak Cik Megat
kitaorang sembang macam2
first time hari tu saya tidur awal 
disebabkan keletihan yg melampau 
huhu..
kalau x sejak2 jadi penganggur terhormat ni
kalau jarum jam x tunjuk pukul 12 memang x tidur lagi la..
ok..done for today
just a simple entry..


P/S THE TITLE IS TOTALLY 100% NOT RELATED WITH THE ENTRY..JUST B'COZ I'M READING THAT NOVEL SO THE TITLE GOES LIKE THAT..



Wednesday, 22 February 2012

Contest Give And Take By Nana & Tyna

ASSALAMUALAIKUM..


hari ni saya join contest cik Tyna & Nana..
Korang nak join?? tekan sini...Jom la join ramai2...
tarikh 22 Feb 2012 - 31 Mac 2012





SEGMEN: Jom Blogwalking + Follow

ASSALAMUALAIKUM


okay..nampak banner tu..? ha..kalau nak join..tekan sini... syarat2 dia pun senang sgt..bg blogger yang baru2 yang nak tambah follower bleh la join this segmen..tarikh tutup dy lambat lagi..5.3.2012..jom join..

tagged : alynn, nana, thea

Monday, 20 February 2012

my heart pit-a-pat

ASSALAMUALAIKUM

hai korang..
lama x update kan???
very the busy...
buat apa yang busy sangat tu??
of course la dok membaca novel2...
sebenarnya saya menyahut seruan kerajaan yang menginginkan rakyatnya rajin membaca
lagipun kesian novel2 tu dibiarkan tidak berbaca
hahaha
kelmarin shopping dekat Landmark Bookstore,Giant
my mak tih borong 7 buah novel sekaligus
pergh....kalau saya x sanggup habis duit beratus-ratus hanya kerana novel
nasib baik bukan duit saya..huhu..*minah kedekut
.
.
.
sudah terpesong ye ceritanya dari tajuk
sebenarnya hatiku tengah berdebar-debar ni
bermacam-macam perasaan dalam hati ni
kenapa??sebab result SPM dah nak keluar dah
bulan tiga ni jer
bukan lama pun..pejam celik dah masuk bulan 3
Ya Allah macam mana result nanti ye..
takut sangat..my future tu...
kepada blogger2 sekalian..
x kira bangsa,agama,darjat & warna kulit
asalkan kau seorang blogger
please pray the best for me
may i score 11A+...
Amin..

gambar kelas 5sc1 waktu jamuan last year...kalau korang dapat lihat kaum adam cuma 5 orang ye...
cuba teka mana saya..hihi

P/S kepada anda yang juga sedang menunggu macam saya semoga kita berjaya :)

Thursday, 16 February 2012

public speaking???ada bran???

ASSALAMUALAIKUM

Public speaking is man's number one fear..
Death is number two!
sounds incredible, right??
my first experience is in front of over 800 students + 2 3 orang teacher..
pergh...memang terbaek!!!
ketar lutut + nervous x payah nak cerite la..
rasa macam nak pengsan jer..
pepagi buta lagi dah sampai sekolah
biasalah budak asrama..
hidup x tenang kut hari tu..
gelabah semacam macam kucing hilang anak dah
nasib baik ada cik Balqis..hihi..thanks Qis
dia kena lagi awal tapi tengok dia steady jer pun..
tak takut ke cik kak ni??
"apapun biarlah yang penting aku hari ni" *monolog dalaman
pagi tu assembly seperti biasa
nothing extra ordinary
qis dengan saya pun pergi tunggu kat dewan terbuka
pergh... tengok lautan manusia 
are u kidding me??
kenapa ramai sangat orang??
of course la ramai nama pun students..
memang nervous giler..
dah la adik gue dok bace asma ulhusna kat depan
jadi apa2 malu der..
disebabkan malu terlampau saya pun menyorokkan muka disebalik tiang
huhu..tiba-tiba

" syahirah mai sini..lepas habis ni kamu terus"

sesampainya ku di atas pentas,senyuman menawan kuberi
ceh kerek..teringat pulak pesan cik nana

"wan, naik jer atas pentas senyum tau..baru hilang nervous"

kertas yang saya pegang tu terketa-ketar macam dah kena parkinson pulak
baca selaju mungkin..
abis jer baca dengar tepukan gemuruh
apa ni??napa mereka tepuk tangan??
bertambah gemuruh la cik kak kita ni
rupa2nya dah abis..kalot cik kak ni turun
tiba2 ustaz kata "tu boleh, kata tak..kita kena berani"
senyum la minah ni kena puji
saya ngan qis pun pergi beratur dalam barisan
sampai jer dekat kantin tiba2 cik kak ni terjelepok atas lantai
ya Allah rupa2nya duk nangis
tak habis lagi nervous dia..hahaha
masuk jer dalam kelas gue diserbu sama bosom friends
*ayat indon pulak penangan puteri yg ditukar

"wan napa sorok muka kat tiang tadi",cik Alynn
"wan ok la..dah abis pun",cik Nana
"tah hang ni..nervous ape kebendanya",cik Farah
"ok ke??nampak tak tadi Wan kena parkinson kat pentas",cik Wan
"nana x nampak pun...hihi",cik Nana
"wei ampa tau dak dia nangis kat kantin tadi..terkejut qis ingat ke napa tiba2 ja jatuh",cik Qis

kerek la Qis ni..pecah rahsia pulak
hihi..itu la penangan public speaking ke atas cik kak ni..
korang cam mana??pernah tak??

p/s adik gue bagi senyuman menawan waktu dia nak bagi mic..hilang sikit nervous..miss him a lot..:)




Tuesday, 14 February 2012

Bloglist Puteri Kasih


SAYA NAK MENJADI SAHABAT PUTERI KASIH


Faedah join bloglist Puteri Kasih :
1) Dapat menjadi sahabat  kepada seorang tuan puteri yang sweet. hehehe
2) Hari-hari puteri akan singgah ke blog korang.
3) Puteri akan selitkan blog korang di entri-entri yang puteri publish (bergilir yer)
4) Puteri akan ping entri korang yang best-best ke dalam fanpage puterikasih.com (kalau rajin, silalah like Fanpage PUTERIKASIH.COM)
Jom join bloglist Puteri Kasih, Tarikh tutup ialah 21/2/2012.

Sunday, 12 February 2012

Aira protege baru Faizal Tahir..

ASSALAMUALAIKUM

haa...tengok tajuk sikit..
bikin panas la kau ni...
yeah sayalah protege baru Faizal Tahir
caya ke???
waktu uji bakat tu sampai menangis abang Faizal dengar saya nyanyi
suara saya yang umpama buluh perindu tu memukau dia...
and the result is i'm his new protege...
lagu apa kau nyanyi??
of course le Karma yang dia menang tempat ke 3 tu...
but this time saya bakar mic jer coz x der piano..
huhu..
hahaha...kerek betul...tipu orang pandai..
sebenarnya ini semua mimpi semata-mata...
kalau saya nyanyi of course black out..
elektrik tak de...bekalan elektrik putus...
hihi betapa merdunya suara saya..
semalam saya mimpi jadi juara mentor..
haa..cepatkan..
kat tv tak siar lagi tapi dalam kepala sudah disiarkan..


Friday, 10 February 2012

Pakaian melambangkan jahatnya seseorang???

ASSALAMUALAIKUM...

hai semua....
dah lama x update kan???
biasala busy sikit..nama pun penganggur terhormat....
yeah...Junjung banjir lagi....
eh nape kau gembira??
x tau la plak...
beberapa hari ni mood sentiasa cerah kerana tiada awan nano yang berani kacau..
hahaha...
malam tadi hujan lebat giler...
tercabut bumbung rumah sebelah
kesian Cik Ton..huhhu..
pokok tumbang habis...
maka berkerjalah orang kampung membersihkan pokok itu...
my brother pulak stuck kat Tasik Mutiara waktu nak balik tuition..
huhu...titi tenggelam..
.
.
.
.
.
baru perasan bukan nak cerita pasal semua ni...
kerek la cik kak ni..
sebenarnya waktu sekolah dulu ada la hamba Allah ni
bagi tazkirah dalam surau
and kata2 di agak keterlaluan la bagi saya
dia kata

"pakaian ni melambangkan diri korang semua"
"kalau korang pakai x cukup kain tu maknanya akhlak korang rendah"
"tah-tah tak da akhlak langsung"

geram der..
mana patut kata cam tu
macam dia benci sangat dengan orang yang x bertudung or pakai x cukup kain ni
saya bukan nak sebelahkan sesiapa..
tapi x semestinya orang yang pakai tudung litup and labuh tu baik
and x semestinya orang yg x bertudung tu jahat...
kata2 dia memang menimbulkan kemarahan budak2 asrama la waktu itu
sampaikan ada yang buat geng anti..tuuttt..
nama dirahsiakan...
saya pun pakai tudung...
tapi x leh la nak kata cam tu..
memang la tau niat dia cuma nak suruh orang tutup aurat
tapi cara dia tak betul....
korang semua cuba fikir..
ada orang dia x pakai tudung tapi dia x couple...
and sorang lagi pakai tudung tapi couple...
bukan ker sama jer dua-duanya


and satu situasi lagi dimana sekolah ada buat satu kem
tempat kosong cuma tinggal 1 lagi..
and ustaz ada tanya cik kak ni..
tempat kosong tu nak bagi kat sapa..
cuz kem ni limited...
cik kak ni pun keluarkan 3 calon...
iaitu saya and dua orang lagi rakan..
and sebab yang sya x leh terima 
saya x dipilih kerana dia kata x dak akhlak
bukan saya saja dicop cam tu bahkan ketiga-tiga orang..
kerana kami pakai tudung bawal biasa
bukan tudung bidang 60 or some people call it tudung labuh..
disebabkan kami tiga orang pakai tudung cam tu kami dicop x der akhlak
seminggu jugak lah saya lancarkan perang dengan hamba Allah tu
nak cari pasal pun dengan cik kak ni..
dah la cik kak ni femes..heboh abis...

apa pendapat korang???
nak berdakwah tu betul tapi dengan cara yang elok la...
don't judge a book buy its cover ok..
or maybe x faham lagi
don't judge a human by its physical appearance...
kan senang..faham..
huhuhu...sorry
korang pulak kena dengar bebelan cik kak ni yang panjang berjela..

k..nite..